De ce le-am dat așa denumire? Pentru că tot acest amestec din carne îl folosesc pentru a face chifteluțe copiilor mei, doar că le fierb și nu le prăjesc. De data aceasta, vă zic rețeta sau modul în care prepară mămica mea (și eu la rândul meu) pârjoalele de sărbători, să fie gustoase dar și să arate bine. Neapărat puneți și carne mai grasă, nu multă. Fără grăsime, pârjoalele se primesc uscate și înecăcioase.
Dacă aveți carnea tocată, e foarte bine, iar dacă nu – aveți un pic de lucru.
Tocați carnea prin mașina de tocat sau prin tocătorul de la blender, mai apoi ceapa și usturoiul.
Puneți carnea tocată într-un vas mai mare și adăugați următoarele ingrediente : 2 ouă, ceapa, usturoiul, pesmeții, laptele, bicarbonatul de sodiu, sarea și piperul negru. Vă străduiți să fie tocătura destul de sărată, de altfel nu se primesc pârjoalele gustoase (eu am pățit-o :)). Amestecați totul bine.
Într-o farfurie plată dar și adâncă, stricați ouăle și le bateți cu un pic de sare, cu ajutorul unei furculițe. În altă farfurie puneți făina.
Începeți să formați pârjoalele. Luați câte o cantitate de carne în mână (eu le fac la ochi, fără ustensile speciale), formați biluțe și le jucați dintr-o mână în alta după care le turtiți un pic pentru a le reda o formă rotundă și turtită.
Înmuiați pârjoalele prin făină și apoi prin ou, după care le puneți în tigaia încinsă cu ulei. Le lăsați să se prăjească doar un pic, până capătă formă și o culoare aurie. Le mutați în tava tapetată cu hârtie și la dați în cuptor la copt pentru 20-30 minute la temperatura de 180-200 grade Celsius.
Dacă timpul de preparare s-a scurs și pârjoalele par să fie gata, le scoateți din cuptor și le serviți călduțe. Poftă mare!