În ultima perioadă fac deseori sarmale, fiindcă le pot păstra la frigider mai mult timp. Le învelesc în frunze de viță-de-vie, frunze de arțar (cînd e sezonul) dar le ador pe cele împletite în varză murată. Au gust acrișor și cu o lingură de smântână sau iaurt – sunt perfecte.
Curățați legumele, tăiați-le în cubulețe, spălați orezul și spor la treabă!
Într-o tigaie la foc, puneți carnea tocată și undați-o un pic, până își schimbă culoarea și lasă puțină apă.
Adăugați ceapa, morcovul, sarea și piperul negru. Mai prăjiți aproximativ 5 minute la foc mediu.
Adăugați 1 lingură pastă de roșii, mai apoi orezul spălat și amestecați bine. Turnați puțină apă (100-200 ml) și lăsați pe foc mic să se umfle orezul. Stingeți focul și lăsați un pic umplutura să se răcească.
Pregătiți frunzele de varză (le rupeți de pe cotor dacă e nevoie).
La baza vasului în care puneți sarmalele, puneți puțin ulei, frunza de dafin și 3-4 boabe de piper negru. Eu obișnuiesc să pun și ceva oase (de purcel de obicei) dar nu e obligatoriu.
Începeți să formați sarmalele. O să pun mai târziu și un video în galerie cum se împletesc sărmăluțele, dar, se pot împleti destul de ușor și fără 🙂 . Pe masa de lucru întindeți frunza de varză, la o margine de frunză puneți o lingură cu umplutură și trageți frunza din ambele părți spre mijloc, iar mai apoi rotiți frunza înainte, suciți-o astfel încât umplutura să fie strânsă bine și să nu curgă în timpul fierberii.
Deasupra sarmalelor turnați apă (în care puneți sare și borș acru în cazul în care împletiți sarmalele cu frunze proaspete de varză sau arțar) cu încă o lingură de pastă de tomate, atât cât să acopere sarmalele și puneți vasul la foc mediu pentru 30-40 minute.
Când sunt gata, le lăsați un pic să se răcească (fierbinți se sfărâmă) și le serviți cu smântână sau iaurt grecesc. Poftă mare să aveți!!!